Marjeta Bizjak
Marjetka Bizjak
ravnateljica STPŠ Trbovlje
Peter Kauzer
Peter Kauzer
kajakaš na divjih vodah iz Hrastnika
Sašo Knez
Sašo Knez
pilot, ki v Zasavje privablja projekte za prihodnost
Matevž Lenarčič
Matevž Lenarčič
pilot, fotograf in alpinist, rojen v Trbovljah
Gašper Ovnik
Gašper Ovnik
športni učitelj in kralj ulične košarke iz Trbovelj

Izbor Zasavca leta 2016

Zasavc leta 2016 je Gašper Ovnik

Med nominiranimi Zasavci, ki so v preteklem letu še posebej »žareli« na svojem področju, dosegali odličnost in ime Zasavja ponesli v svet, so člani Akademije Zasavc leta in bralci Zasavskega tednika ter spletnega časopisa Zasavc.net največ glasov namenili Gašperju Ovniku.

Gašper Ovnik je z ekipo 3×3 Piran lani osvojil naziv evropskega prvaka, bil razglašen za najboljšega igralca prvenstva, na svetovnem prvenstvu na Kitajskem pa z ekipo slavil tudi bronasto odličje. Akademijo Zasavc leta je navdušil tudi zaradi svoje močne motivacije v športu in pozitivne naravnanosti, ki jo prenaša na svoje učence in sodelavce v OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, kjer poučuje športno vzgojo.

Na razglasitvi Zasavca leta 15. marca 2017 v Delavskem domu Trbovlje je uredništvo Zasavskega tednika s kratkimi pogovori predstavilo vseh pet letošnjih nominirancev: poleg Gašperja Ovnika še Marjetko Bizjak, ravnateljico Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje, Petra Kauzerja, kajakaša in dobitnika srebrne olimpijske medalje iz Hrastnika, Saša Kneza, pilota, ki v Zasavje prinaša odlične projekte, in Matevža Lenarčiča, letalca, ki je obletel svet in zraven meril črni ogljik v ozračju.

Priznanje sta Zasavcu leta 2016 podelila predsednica Akademije Ana Režun in dobitnik priznanja Zasavc leta 2015 Simon Tanšek. Zbrane je na prireditvi pozdravila županja Trbovelj Jasna Gabrič, prireditev je povezovala Karmen Cestnik, v kulturnem programu pa so nastopile plesalke plesnega kluba Kattan in Pevski zbor GESŠ Trbovlje pod vodstvom Blaža Rojka.

Vsi nominiranci za Zasavca leta 2016 so prejeli unikatno priznanje steklarskega mojstra Rada Kališnika in svoj kariportret avtorja Jožeta Ovnika.

Prireditev Zasavc leta 2016 so podprli: Občina Trbovlje, Občina Hrastnik, Občina Zagorje ob Savi, Delavski dom Trbovlje, Steklarna Hrastnik, ETI Izlake, Zavarovalnica Triglav, Hilman Zagorje, Rudis Trbovlje, Bartec Varnost Zagorje, Zagorje gre naprej, Hiša domačih okusov Pr’ Čop, Je&gr Zagorje, Kovit projekti Trbovlje, IGM Zagorje in območna gospodarska zbornica Zasavje.

Avtor fotografij je Branko Klančar. Oglejte si galerijo.

Izbor Zasavca leta 2016

Uredniški odbor Zasavskega tednika je skupaj z Akademijo Zasavc leta že četrtič pripravil izbor Zasavca leta. Lani je med petimi nominacijami (še Sandi Češko, Marija Čop, Roman Ledinek in Primož Roglič) postal Zasavc leta 2015 Simon Tanšek.

V širšem izboru se je tudi letos pojavilo skoraj 30 imen uspešnih Zasavk in Zasavcev, ki so v letu 2016 prebijali zidove, postavljali nove mejnike, dokazovali nemogoče, uspešno delovali v Zasavju in svetu. Komisija Akademije Zasavc leta (predsednica Akademije Ana Režun, dobitniki dosedanjih priznanj za Zasavca leta dr. Jure Knez in Andrej Orožen, Andrej Božič in Simon Tanšek ter člana uredništva Tatjana Polanc Kolander in Marko Planinc) se je morala odločiti in izbrati pet nominirancev. Po tehtnem premisleku so bili izbrani naslednji nominiranci:

Marjeta Bizjak

Marjetka Bizjak
ravnateljica STPŠ Trbovlje

Peter Kauzer

Peter Kauzer
kajakaš na divjih vodah iz Hrastnika

Sašo Knez

Sašo Knez
pilot, ki v Zasavje privablja projekte za prihodnost

Matevž Lenarčič

Matevž Lenarčič
pilot, fotograf in alpinist, rojen v Trbovljah

Gašper Ovnik

Gašper Ovnik
športni učitelj in kralj ulične košarke iz Trbovelj

Marjetka Bizjak

Ravnateljica, ki Srednjo tehniško in poklicno šolo Trbovlje povezuje z gospodarstvom.

Marjeta Bizjak

Kot ravnateljica Srednje tehniške in poklicne šole (STPŠ) Trbovlje si Marjetka Bizjak uspešno prizadeva za povezovanje tehniškega izobraževanja in gospodarstva na različnih nivojih. Vzpostavila je sodelovanje z Rotary klubom Zagorje Kum in nekaterimi zasavskimi podjetji donatorji, ki ga je lani s sporazumom o medsebojnem sodelovanju še razširila. Z njihovo pomočjo so opremili raziskovalno točko ComLab za računalništvo, uresničujejo pa tudi načrte za podobni ElektroLab in Strojniški laboratorij, ki bodo sestavljali Tehniški izobraževalno-raziskovalni laboratorij. Samostojno so postavili tudi vzorčno učilnico za strojne inštalaterje.

Z organizacijo 2. konference TRiii o inovativnosti v tehniškem izobraževanju je dokazala, da je kot ravnateljica STPŠ Trbovlje odgovorno zastavila izvajanje konference kot ponavljajočega se izmenjavanja znanj, izkušenj in izzivov na področju tehniškega razvoja. Konferenca dijakom odpira pogled v nadaljnje tehniško izobraževanje, gostujočim predavateljem ponuja možnost predstavitve izzivov in novosti, STPŠ Trbovlje pa postavlja na zemljevid ambicioznih slovenskih tehniških šol.

Zaradi zavzetega uresničevanja vizije šole, da daje dijakom znanja, ki so prilagojena potrebam gospodarstva in hkrati dobra podlaga za nadaljnje izobraževanje, Akademija Zasavc leta Marjetko Bizjak predlaga za Zasavsko leta 2016.

Peter Kauzer

Zasavski kajakaš na divjih vodah, ki je osvojil olimpijsko medaljo.

Peter Kauzer je po vrsti športni uspehov in več kot desetih letih tekmovanja na svojem tretjem olimpijskem nastopu osvojil tudi težko pričakovano olimpijsko medaljo. Na poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru je osvojil srebro.

Je pa leta 2016 dosegel še nekaj drugih odličnih rezultatov: zmagal je v finalni tekmi svetovnega pokala v Tacnu, bil tretji na svetovnem pokalu v Španiji ter četrti na evropskem prvenstvu na Slovaškem.  Kajakaška zveza Slovenije je Petra Kauzerja razglasila za kajakaša leta 2016 in tudi za najboljšega tekmovalca na divjih vodah. Kauzer se ponaša še z dvema zlatima uvrstitvama na svetovnih prvenstvih ter enim zlatim ter dvema srebrnima na evropskih. Med najboljše se je na svetovnih in evropskih prvenstvih zapisal tudi ekipno.

Petru Kauzerju, ki je tudi častni občan Občine Hrastnik, so lani ob prihodu z olimpijskih iger v njegovem rodnem Hrastniku pripravili sprejem, ki se ga je udeležilo več tisoč obiskovalcev iz Zasavja in ostale Slovenije, pa tudi več deset akreditiranih novinarjev, ki so poročali za slovenske medije.

Zaradi osvojene srebrne kolajne na olimpijskih igrah v Riu ter ostalih odličnih uspehov v letu 2016 Akademija Zasavc leta predlaga Petra Kauzerja za Zasavca leta 2016.

Peter Kauzer

Sašo Knez

Pilot, ki v Zasavje privablja projekte za prihodnost.

Sašo Knez

Sašo Knez je v letu 2016 svoje znanje in izkušnje z različnih področij uspešno uporabil tako v tujini, Sloveniji kot Zasavju. V okviru Pipistrelove Akademije, ki ima sedež na vzletišču Zagorje, je pomladi in poleti kot vodja šolanja za Pipistrel v Indiji izšolal več kot 25 indijskih inštruktorjev za letenje s Pipistrelovimi letali. Septembra je kot glavni preizkusni pilot opravil prve polete Pipistrelovega letala Hy4 na vodikov pogon v Cerkljah.

V Zasavju je sodeloval pri vzpostavitvi SOS šole, portala za pomoč staršem in otrokom pri matematiki v prvih treh razredih osnovne šole.

Sašo Knez poskuša v Zasavje pripeljati čim več projektov, ki bodo omogočali boljšo prihodnost preko delovnih mest z višjo dodano vrednostjo. Aereform je bil glavni tvorec ideje, ki je uspešno pridobila evropska sredstva v programu Erasmus+. Projekt pomaga prešolati starejše delavce za delo s kompozitnimi novimi materiali, kot so karbon, kevlar itd. V preteklem letu je bila v okviru projekta izšolana že prva skupina delavcev.

Zaradi širokega strokovnega znanja s področja letalstva, ki ga je Sašo Knez v letu 2016 implementiral na različnih področjih svojega dela in dela podjetja Aereform – večinoma za skupno dobro, ga Akademija Zasavc leta predlaga za Zasavca leta 2016.

Matevž Lenarčič

Pilot, ki je obletel svet in meril vsebnost črnega ogljika v ozračju.

Matevž Lenarčič je alpinist, fotograf in odličen pilot, ki živi v Savinjski dolini, a je rojen Trboveljčan. Marca 2016 se je z lahkim letalom že tretjič podal na pot okoli sveta. Njegova lanska enomesečna odprava je bila del programa GreenLight WorldFlight, v okviru katere je leta 2012 že opravil prvo pot okoli sveta, leto pozneje pa poletel še na severni tečaj. Lenarčič je na zadnjem podvigu preletel 42.000 kilometrov, s seboj pa je vozil instrument, s katerim je zbiral podatke o vsebnosti črnega ogljika v ozračju. Po pristanku v Portorožu je povedal, da je bila odprava zahtevna, birokratsko malo zapletena, a uspešna.

Lenarčič je leta 2005 preletel države vzhodne Afrike, med letoma 2006 in 2009 pa večkrat Alpe. V tem obdobju je posnel aerofotografije celotne alpske verige, ki jih je izdal kot fotomonografijo z naslovom Alpe, kot jih vidijo ptice. Razstavo teh fotografij so leta 2016 postavili na ogled na Kumu v okviru obeleženja 20. obletnice razglasitve Krajinskega parka Kum na Kumu.

Zaradi zahtevne letalske odprave, ki ima velik okoljevarstveni pomen za vse človeštvo, Akademija Zasavc leta predlaga Matevža Lenarčiča za Zasavca leta 2016.

Matevž Lenarčič

Gašer Ovnik

Učitelj športne vzgoje, ki blesti v ulični košarki.

Gašper Ovnik

Gašper Ovnik je učitelj športne vzgoje na OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah in kralj ulične košarke. Poleti 2016 je skupaj z reprezentanco uličnih košarkarjev Slovenije (3×3 Piran) na evropskem prvenstvu v Romuniji osvojil naslov evropskega prvaka. V Romuniji so ga proglasili tudi za najboljšega igralca evropskega prvenstva. Ko se je vrnil v Trbovlje, so mu na OŠ Ivana Cankarja pripravili prisrčen sprejem, ki se ga je udeležila cela šola. Ovnik je lani z ekipo osvojil tudi bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu na Kitajskem.

Ulična košarka je vrsta košarke, ki se igra na zunanjih igriščih oziroma ulici. Člani lahko tekmujejo ne glede na starost, pri športu pa so odvisni predvsem od svojih sposobnosti in soigralcev, saj nimajo trenerja, ki bi odločal o tem, ali bodo igrali in kako. Gašper Ovnik že vrsto let s svojo ekipo uspešno brani titulo ene najboljših ekip na svetu.

Zaradi osvojenega evropskega prvenstva v ulični košarki in njegove močne motivacije v športu, v katerem je ime Zasavja ponesel v svet, Akademija Zasavc leta predlaga Gašperja Ovnika za Zasavca leta 2016.