Marina Barovič
Marina Barovič
direktorica splošne bolnišnice Trbovlje
Andrej Božič
Andrej Božič
direktor Steklarne Hrastnik
MIšo Brečko
Mišo Brečko
reprezentant Slovenije v nogometu
Lojze Čop
Lojze Čop
najmlajši kuharski mojster v Sloveniji
Nanda Guček
Nanda Guček
mentorica Mladinskega gledališča Trbovlje

Izbor Zasavca leta 2014

Uredniški odbor Zasavskega tednika je skupaj z Akademijo Zasavc leta že drugič pripravil izbor Zasavca leta. Lani sta med petimi nominacijami (še Chipolo team, Matevž Luzar, Tomaž Praunseis, Majda Škrinar Majdič) postala Zasavca leta dr. Jure Knez in Andrej Orožen.

V širšem izboru se je letos pojavilo skoraj 30 imen uspešnih Zasavk in Zasavcev, ki so v letu 2014 prebijali zidove, postavljali nove mejnike, dokazovali nemogoče, uspešno delovali v Zasavju in svetu. Komisija Akademije Zasavc leta (predsednica Akademije Ana Režun, lanska dobitnika priznanja dr. Jure Knez in Andrej Orožen, člana uredništva Tatjana Polanc Kolander in Marko Planinc) se je morala odločiti in izbrati pet nominirancev. Po tehtnem premisleku so bili izbrani naslednji nominiranci:

Marina Barovič

Marina Barovič
direktorica splošne bolnišnice Trbovlje

Andrej Božič

Andrej Božič
direktor Steklarne Hrastnik

MIšo Brečko

Mišo Brečko
reprezentant Slovenije v nogometu

Lojze Čop

Lojze Čop
najmlajši kuharski mojster v Sloveniji

Nanda Guček

Nanda Guček
mentorica Mladinskega gledališča Trbovlje

Marina Barovič

direktorica, ki zna voditi bolnišnico brez rdečih številk

Marina Barovič

Marina Barovič uspešno vodi Splošno bolnišnico Trbovlje, ki je z več kot 290 zaposlenimi in 15 milijoni evrov letnega prometa ena od večjih firm v Zasavju. V desetih letih na direktorskem mestu je izpeljala nekaj pomembnih naložb, uspela zagotoviti dodaten denar iz različnih blagajn, bolnišnica pa tudi ni v rdečih številkah kot večina tovrstnih institucij v državi. Vztrajno skrbi, da ima bolnišnica dobre pogoje za kakovostno izvajanje zdravniške nege na vseh področjih. Med njene zadolžitve spadajo tudi dvig standarda kakovosti zdravstvenega kadra, urejanje čim boljšega pretoka bolnikov znotraj bolnišnice, preurejanje prostorov, kjer bolnikom nudijo pomoč, zagotavljanje delovnih mest kvalitetno usposobljenim zdravnikom itd. V zadnjih letih je Barovičeva uspela zagotoviti prenovo oddelka za radiologijo, fizikalno rehabilitacijo, ginekološko porodnega, internega in del kirurškega oddelka, vseh operacijskih dvoran, laboratorija za klinično kemijo, nov dializni in negovalni oddelek, prenovo vseh sanitarij in del požarne sanacije. V letu 2014 so pričeli še z gradnjo urgentnega centra. Barovičeva zna z neuničljivo energijo uveljavljati dobre zamisli, za zasavsko bolnišnico pa se je pripravljena »stepsti« tudi z državo in raznimi institucijami. Akademija Zasavc leta je Marino Barovič zaradi izrednih dosežkov na področju nudenja kakovostne zdravstvene nege in vodenja bolnišnice nominirala za naziv Zasavka leta 2014.

Andrej Božič

moder, moderen in človeški manager iz Steklarne Hrastnik

V času krize, ki je močno prizadela tudi Zasavje, se zdi, da v naših krajih zgodbe o uspehu na področju gospodarstva niso več mogoče. Eden od tistih, ki v Zasavju še vedno niza velike uspehe, je Andrej Božič, generalni direktor Steklarne Hrastnik, ki je po svetu vse bolj poznana po izdelkih višjega cenovnega razreda, ki jih trži pod lastno blagovno znamko. Božič je po opravljeni diplomi na Ekonomski fakulteti v Ljubljani nadaljeval šolanje na podiplomskem študiju marketinga in financ v ZDA. V svoji 30 – letni karieri je uspešno izpeljal številna prestrukturiranja, sanacije podjetij in start up projekte. Svojo poslovno pot je Božič začel v podjetju Videm Krško, kjer je bil zaposlen kot direktor prodaje. Leta 1990 se j pričel ukvarjati tudi s svetovanjem. Poklicna pot ga je vodila skozi različna podjetja, od Tovarne papirja v Goričanah, preko ABB Slovenija, Iskre ERO, Skupine Droga do skupini Mondi, kjer je skrbel za proizvodnjo papirja za nemški trg. Leta 2010 je prevzel vodenje Steklarne Hrastnik, ki je kmalu zatem začela ustvarjati dobiček in tako še danes velja za eno od najbolj dobičkonosnih in mednarodno uveljavljenih podjetij v Sloveniji. V letu 2014 je s sodelavci izpeljal eno največjih naložb v zgodovini steklarne in največjo v Zasavju, ki jo financira sama gospodarska družba. Podjetje vodi s potrebno modrostjo, managersko spodobno in socialno vzdržno ter vedno išče kontakt z zaposlenimi in okoljem. Akademija Zasavc leta je Andreja Božiča zaradi izjemno uspešnega vodenja Steklarne Hrastnik in posebnih dosežkov na področju gospodarstva v Zasavju nominirala za Zasavca leta 2014.

Andrej Božič

Mišo Brečko

odličen nogometaš, ki je navdušil celo Nemce

MIšo Brečko

Trboveljčan Mišo Brečko, nogometni reprezentant Slovenije in kapetan Kölna, je s svojimi soigralci osvojil prvo mesto v drugem kakovostnem rangu nemškega nogometa in se tako vrnil v elitno Bundesligo. Brečko je povezan z nogometom že od ranih nog, do svojega 15. leta je treniral za nogometni klub Rudar. Potem je športno pot nadaljeval v klubu Factor Ljubljana, igral leto dni v Šmartnem ob Paki, leta 2004 pa je prestopil v nemški Hamburger SV, štiri leta kasneje pa še v Köln, kjer vztraja še danes. V sedmih letih tem času je za klub odigral ogromno tekem, dosegel nekaj golov, še bolj pa navdušuje z odlično opravljenimi obrambnimi nalogami in točnimi podajami v kazenski prostor. S svojimi igrami in odnosom si je prislužil celo kapetanski trak te nemške ekipe. Danes velja za enega od najboljših bočnih igralcev v nemškem prvenstvu. Izjemno se je uveljavil tudi kot nogometaš slovenske reprezentance, kjer je od leta 2004 član najboljše enajsterice. Doslej je za reprezentanco odigral več kot 70 tekem. S požrtvovalno igro, predanostjo dresu z državnim grbom in tovarištvom že pri svojih 30. letih predstavlja navdih mnogim mladim nogometašem v Zasavju. Do domačih krajev kljub uspehom v tujini še vedno čuti močno naklonjenost. To kaže tudi s sodelovanjem v različnih humanitarnih akcijah v Zasavju in Sloveniji. Brečko je dokaz, da lahko s talentom, ogromno požrtvovalnostjo in trdim delom dosežeš nekaj, o čemer si nekoč zgolj sanjal. Akademija Zasavskega tednika je nominirala Miša Bračka zaradi izrednih dosežkov na področju športa za kandidata za Zasavca leta 2014.

Lojze Čop

kuharski mojster, podjetnik in ambasador zasavske kulinarike

Lojze Čop velja za ambasadorja zasavske kulinarike. V svoji dolgoletni karieri je nanizal ogromno uspehov, med drugim je bil 3 leta član slovenske mladinske kuharske reprezentance in pri 24. letih postal najmlajši kuharski mojster z diplomo v Sloveniji. Svoje specialitete je predstavil širom Slovenije in v tujini na izjemnih prireditvah, med drugim tudi v evropskem parlamentu v Bruslju. Pet let je bil gostujoči kuhar oddaj Dobro jutro in Na zdravje na Televiziji Slovenija. Danes mnogim predstavlja mentorja, saj s svojim pedagoškim, andragoškim in mentorskim znanjem izobražuje dijake, nudi pomoč na gostinski šoli Zagorje ob Savi, pripravlja kuharske tečaje aktivom kmečkih žena, izvaja otroške kuharske delavnice in enkrat letno ustvarja vrhunsko kulinariko s kuharskimi mojstri. Do sedaj je na različnih kuharskih tekmovanjih osvojil 5 kolajn. Trenutno kot podjetnik vodi več trgovin in gostinskih lokalov po vsem Zasavju. Lani je na Podkumu končal izjemno naložbo in odprl družinsko gostilno. Pri delu je zagnan, strokoven, inovativen, če le lahko, uporablja domače pridelke in ga ni sram kuhati tudi po receptih naših babic. Akademija Zasavc leta je Lojzeta Čopa za izredne dosežke na področju prepoznavnosti Zasavja in promocije zasavske kulinarike nominirala za naziv Zasavc leta 2014.

Lojze Čop

Nanda Guček

gledališka mentorica mladim, ki se ne postara

Nanda Guček

Nanda Guček je ime, ki ga na zasavskih gledaliških odrih izgovarjajo z globokim spoštovanjem. Gledališka režiserka in zborovodkinja še danes predstavlja navdih mnogim, ki želijo izraziti svoje talente in kreativnost preko zborovskega petja ali gledališke umetnosti. Gučkova, rojena leta 1936, je že kot otrok izrazila svojo predanost in ljubezen do zborovskega petja in gledališča. Po končanem šolanju se je vpisala na učiteljišče v Celju, kjer je leta 1956 tudi diplomirala. Prva štiri leta je opravljala delo učiteljice v Beltinich, nakar je vse do upokojitve delala na Osnovni šoli Ivana Cankarja v Trbovljah. Kljub temu, da ji je poklic učitelja predstavljal velik del vsakdanjika, pa Gučkova ni nikoli pozabila na svojo prvo strast. Leta 1965 je ustanovila Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, ki letos praznuje okroglo 50. letnico svojega delovanja. V svoji dolgoletni karieri je pod njeno režisersko roko doživelo uprizoritev več kot 120 gledaliških predstav za otroke, mladino in starejše. Poleg gledališča pa je med leti 1960 in 1997 pela pri učiteljem pevskem zboru Slovenije Emil Adamič in prepotovala vso Evropo ter obiskala Združene države Amerike in Kanado. Njena ljubezen do zborovskega petja je še vedno živa, saj vodi pevski zbor pri Društvu upokojencev Trbovlje. Akademija Zasavc leta je Nando Guček zaradi izrednih dosežkov na področju gledališke umetnosti in zborovskega petja v Zasavju nominirala za naziv Zasavka leta 2014.